5 strategier för att utveckla användarvänliga appar

 

Det finns många fördelar med att utveckla en mobilapp som kompletterar ditt företags hemsida. Användarvänlighet är avgörande för att skapa en positiv användarupplevelse och säkerställa att appen uppfyller användarnas behov på ett effektivt och engagerande sätt. För att uppnå detta behöver man bland annat förstå sin målgrupp, se till att appen är lättnavigerad och att man har en duktig och erfaren apputvecklare. Här är några bästa praxis och strategier som vi på Nytt IQ följer när vi utvecklar appar åt våra kunder.

 

 

 

1. Användarcentrerad design: Förstå er målgrupp

 

Det här kommer nog inte som en nyhet, men allt börjar med er målgrupp. Det är ju trots allt de som ska använda er app! Misslyckas man med att förstå sin målgrupp riskerar man att användarna inte till fullo inser värdet i er geniala produkt eller hjälpsamma tjänst.

 

Det finns flera tillvägagångssätt för att skapa förståelse av sin målgrupp, men oavsett hur man gör så bör man få svar på dessa frågor: Vad har de för behov och önskemål? Och vilka problem vill de lösa med er app? Har man inte svaren kan man göra användarundersökningar, utifrån vilka man skapar personas som representerar olika typer av användare och vad de har för mål, behov och beteende. Med denna värdefulla information kan man sedan skapa användarflöden som är enkla och logiska för användaren och gör appen lätt att använda.

 

 

2. Enkel navigering och intuitivt gränssnitt: Var konsekvent

 

Syftet med en mobilapp är att göra livet enklare för användarna. Appar är som känt ofta lättare att navigera än till exempel mobila versioner av hemsidor eftersom de är designade och optimerade för just mobiltelefoner. Därför är det av stor vikt att er app har en enkel navigering och ett intuitivt gränssnitt. Ett intuitivt gränssnitt innebär att användarna ska kunna använda appen utan att behöva läsa en bruksanvisning.

 

En bra strategi är att använda färger, ikoner och text för att skapa en visuell hierarki som hjälper användarna att snabbt hitta de viktigaste funktionerna i er app. Sedan är det viktigt att man dessutom är konsekvent med både detta och designen i sin helhet. Då blir det lättare för användarna att lära sig hur de använder er app snabbt och enkelt. För att ytterligare underlätta detta kan man även använda hjälptext och felmeddelanden som hjälper användarna att lösa eventuella problem. Då kommer de med större sannolikhet att fortsätta använda er app även om de stöter på problem.

 

 

3. Optimerad prestanda: Ju snabbare, desto bättre

 

När digitala lösningar gör det möjligt för mobilanvändare att nå sina mål snabbare så är det viktigt er app är snabb och responsiv. Det värsta som finns för appanvändare är långsam laddningstid och appar som kraschar. Faktum är att användare ofta vill komma åt appar snabbt och enkelt även när de har dålig internetuppkoppling.

 

För att förhindra långa laddningstider kan bilder optimeras genom minskade storlekar och format. Detta gör att bilder laddas snabbt men bibehåller bra kvalitet. En annan bra strategi är att minska onödiga och överflödiga animationer då dessa laddar långsamt och därför kan göra hela er app långsammare. En bra cache- och minneshantering kan också bidra till snabbare laddningstid. Detta för att det hjälper appen att lagra ofta använd data på minnet och frigör data som inte längre används.

 

 

4. Regelbunden feedback: Testa, testa och… testa

 

För att utveckla en riktigt bra app är det viktigt att man tar hänsyn till hur användare faktiskt använder och interagerar med er app. Hur ska ni annars veta vad som fungerar eller inte? För att kunna förbättra och vidareutveckla en app så måste man veta vad som behöver förändras, vilket man får genom användarfeedback.

 

För att få feedback så måste appen testas med riktiga användare, vilket oftast kan göras internt. På det sättet kan man identifiera eventuella problem eller utmaningar i användarupplevelsen och göra ändringar och förbättringar utifrån det. Användartester bör göras regelbundet, särskilt efter uppdateringar, för att säkerställa att appen uppfyller sin funktion till fullo.

 

 

5. Rätt apputvecklare: Satsa på erfarenhet och kompetens

 

Ni har den storslagna visionen. Ni har ambitionen och de höga målen. Ni den där värdefulla informationen om er målgrupp. Men vet ni hur man utvecklar en app? Utan rätt kompetens är det inte lätt att utveckla en bra app som uppfyller era önskemål och som bidrar till att ditt företag uppnår sina affärsmål.

 

Att ha rätt personer på rätt plats underlättar mycket. En erfaren och tekniskt kompetent apputvecklare, vare sig det är en enskild person eller ett team, är den som kommer att ge liv till er vision eller idé. Se till att ni hittar en samarbetspartner som specialiserar sig på att utveckla användarvänliga appar. Dessutom är det ytterst viktigt att apputvecklaren förstår er vision, har den erfarenhet och tekniska kompetens som krävs, och följer de grundläggande strategierna vi presenterat ovan.

 

 

Vi på Nytt IQ har apputvecklare, designers och testare med gedigen erfarenhet som ser till att er app uppnår sin fulla potential. Boka ett möte med oss så får du träffa en av våra experter.

 

 

 

 

Läs även: