Publicerad: 30 oktober, 2023

 

AI kan användas på många sätt för att underlätta mycket för oss människor. Detsamma gäller med AI i sjukvården. Där kan det bidra till förbättrad patientvård och till stora framsteg inom medicinsk forskning och innovation. Det är dock viktigt att påpeka att AI inte kan ersätta mänsklig vårdpersonal och inte är ett medicinskt hjälpmedel men att det är ett mycket användbart verktyg som kan hjälpa vårdpersonal att effektivisera sitt arbete.

 

Här är fem saker AI inom vården leder till:

 

1. Pricksäker vård

Effektivare vård kan ges med hjälp av att AI analyserar journaler och föreslår anpassade behandlingsplaner. Det kan även bidra till att förutsäga och förebygga komplikationer, övervaka patienters framsteg, och till och med bidra till diagnosering av komplexa eller sällsynta tillstånd.

 

2. Hantering av kroniska sjukdomar

AI kan hjälpa vårdgivare att hantera sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar eller cancer genom att övervaka patienters hälsodata över tid. Det kan även ge rekommendationer om livsstilsförändringar och behandlingsalternativ som kan hjälpa patienters olika tillstånd.

 

3. Tidig upptäckt av hälsorisker

Ett av de mest effektiva sätten att förebygga många allvarliga sjukdomar eller hälsorisker är tidig upptäckt. AI kan hjälpa till att upptäcka dessa innan de blir allvarliga eller symtomatiska genom att analysera genetisk information och sjukdomshistoria. Detta möjliggör tidiga insatser och förebyggande åtgärder, vilket både räddar liv och sparar resurser.

 

4. Optimering av arbetsflöden

Vårdyrket innefattar en hel del administrativt arbete. AI kan bidra till att minska denna arbetsbörda genom att automatisera uppgifter som pappersarbete, fakturering, schemaläggning och rapportering. Det kan också bidra till att optimera resursfördelning, som personal och utrustning, genom att använda prediktiv analys för att ge en prognos för utbud och efterfrågan.

 

5. Påskyndad medicinsk forskning

Medicinsk forskning är livsviktig. På denna front kan AI hjälpa till att påskynda framstegen genom att ge tillgång till stora datamängder och metoder för att samla in data. Denna data kan sedan snabbt analyseras (också med hjälp av AI!) och bidra till att skapa prediktiva modeller som kan diagnosera medicinska tillstånd, identifiera riskfaktorer eller upptäcka nya läkemedel.

 

 

Exempel på AI i vården från verkligheten

 

Man har redan börjat testa AI i vården på flera håll – med lovande resultat! Det har bland annat applicerats för att minska antal fallolyckor bland patienter och för att ställa medicinska diagnoser.

 

 

Minskade fallolyckor

 

Nyligen avslutade Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs sjukhus ett projekt där de undersökte möjligheterna att minska fallolyckor bland patienter med hjälp av AI. Rörelsesensorer installerades på delar av sjukhusen och med hjälp denna data kunde AI-tekniken upptäcka och registrera hur patienter rörde sig i realtid. Om en patient till exempel vände på sig i sängen så skickade sensorerna en varningssignal. Med denna teknik kunde man tidigt upptäcka avvikande rörelser och risker, och därmed förhindra fallolyckor.

 

 

“ChatGPT lika bra som läkare på akuten”

 

Den slutsatsen drog nederländska forskare efter en mindre studie om ChatGPT:s förmåga att ställa diagnoser. Utifrån läkares anteckningar om symptom och testresultat kunde chatboten ge förslag på möjliga diagnoser. När dessa sedan jämfördes med läkarnas egna förslag och den rätta diagnosen visade det sig att ChatGPT hade rätt i hela 97% av fallen!

 

 

AI har kommit till vården för att stanna

 

Inom hälso- och sjukvården finns stora möjligheter för AI att förbättra och effektivisera både patientvård och vårdpersonalens arbete. Det kan även bidra till att upptäcka hälsorisker och till att snabba på forskning. Men det är viktigt att inte se AI som lösningen eftersom det kan vara problematiskt om det används på fel sätt och utan vårt mänskliga förnuft.

 

 

 

Läs även: