AI och dataskydd – vanliga farhågor och hur du hanterar dem

Publicerad: 27 februari 2025

 

 

 

Finns det något som dominerar samhället så mycket som AI? Allt fler företag och organisationer integrerar idag AI på ett eller annat sätt. Men för många skapar detta en oro kring datasekretess och säkerhet, vilket kan orsaka en tveksamhet till att faktiskt börja använda AI.

 

Med rätt förståelse och implementering kan organisationer utnyttja AI:s otroliga möjligheter och samtidigt värna om data, integritet och säkerhet. I detta blogginlägg belyser vi denna oro, tar en titt på vad som faktiskt görs åt det och vad som är bästa praxis för att upprätthålla en hög standard för datasäkerhet.

 

 

De största farhågorna vid implementering av AI

 

Exponering av data och obehörig åtkomst

När AI-system implemeteras krävs en konsolidering och bearbetning av stora volymer data, som i vissa fall kan vara känsliga. Detta skapar en potentiell sårbarhet där obehörig åtkomst kan leda till att känsliga data hamnar i helt fel händer.

 

Bristande transparens i hur AI fungerar

AI-system är komplexa och det är inte lätt att förstå sig på dem rent tekniskt. Då blir det i sin tur också svårt att förstå hur de bearbetar data och fattar beslut. Detta väcker en oro om huruvida informationen hanteras och skyddas på rätt sätt.

 

Ökade risker med tredjepartsleverantörer

Många som använder AI förlitar sig ofta på externa leverantörer, ofta för att resursera inte finns internt. Här skapas ytterligare ett lager av osäkerhet så data hamnar utanför organisationens direkta kontroll.

 

 

Så regleras organisationers användning av AI idag

 

Det finns idag olika regelverk på plats för att styra och vägleda företag och organisationer i hur de använder AI på ett etiskt sätt. Men precis som tekniken är dessa komplexa och förändras snabbt.

 

I Sverige omfattas organisationer av EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) som fastställer hur data ska hanteras. För AI finns även EU:s AI Act, en förordning som reglerar hur AI får användas av organisationer och till vilka syften. En första fas av verkställandet av AI-förordningen, som rör AI för oacceptabla syften, sattes i bruk under 2024. Fler skyldigheter och krav på transparens väntas komma.

 

 

Bästa praxis för datahantering vid implementering av AI

 

1. Ha dataintegritet i åtanke från början

Tänk på dataintegritet och sekretess från de tidigaste stadierna av AI-utvecklingen och baka in det i kulturen för hur ni jobbar med AI. Genomför grundliga bedömningar innan ni implementerar ett nytt AI-system, minimera datainsamlingen (samla bara in det nödvändigaste) och anonymisera personuppgifter så gott det går.

 

2. Ha en policy för hur data hanteras från början till slut

Skapa tydliga riktlinjer för hantering, lagring och radering av data som täcker hela livscykeln. Gör detta genom att tydligt definiera ägande och åtkomstbehörigheter, granska lagrade data regelbundet och sätt in rutiner för att hantera förfrågningar från personer ni eventuellt har data om.

 

3. Genom för regelbundna säkerhetsbedömningar

Var proaktiv och identifiera och åtgärda potentiella sårbarheter. Detta kan göras genom att regelbundet testa säkerheten av AI-systemet och att löpande utvärdera sårbarheten. Utifrån vad testera visar, åtgärda där det finns behov direkt!

 

4. Utveckla ett protokoll vid samarbete med AI-leverantörer

Anlitar ni en extern leverantör för ert AI-system, se till att ha en grundlig due diligence på plats först. Upprätta mycket tydliga avtalsbestämmelser för datahantering och granska regelbundet leverantörens efterlevad av dessa. Leverantörer som specialicerar sig på att bygga AI-lösningar har väldigt bra koll på säkerhetsaspekterna, men det är viktigt att även ni som beställare har koll på läget.

 

 

Hantering av dataskyddsfrågor bör ske tidigt och löpande

 

Många upplever en oro kring datasäkerhet och AI. När din organisation hanterar dataskyddsfrågor noggrant så minskar risken för att känslig data om er verksamhet eller era kunder hamnar i obehörigas händer. Nyckeln är att ta itu med dataskyddsfrågor tidigt och löpande, och att vara transparent när det gäller någon annans data.

 

En framgångsrik AI-implementering kräver att man balanserar innovation med skydd och säkerhet. Först då kan din organisation tryggt utnyttja de otroliga möjligheter AI skapar!

 

 

 

Nytt IQ är det lilla IT-konsultbolaget med stora ambitioner – att vara med och driva den digitala och teknologiska utvecklingen. Med spetskompetens inom data och AI bygger vi innovativa lösningar som ser till att din verksamhet ligger steget före. Har du frågor om AI eller vill utforska vad AI kan göra för din organisation, hör av dig till oss här!