Problem och risker med AI och hur de kan tacklas

 

Publicerad: 23 oktober, 2023

Uppdaterad: 2 september, 2024

 

Den artificiella intelligensens snabba framväxt har skapat möjligheter som tidigare bara förknippats med sci-fi filmer. Idag används AI-drivna verktyg av forskare för att lösa klimatkrisen, av läkare för att ställa hälsodiagnoser, och av gemene man för att snabbt få tips på vad som ska serveras till middagen ikväll.

 

Ja, AI är utan tvekan en spännande och kraftfull teknik som kan göra livet och jobbet lite enklare för många. Samtidigt som forskare och företag arbetar för att hitta nya sätt att nyttja AI på för att förbättra våra liv, är det viktigt att belysa de problem och risker som denna teknik medför. I den här artikeln diskuterar vi fem centrala utmaningar med AI och spånar kring olika åtgärder för att hantera dem.

 

Är din verksamhet ute efter en AI-lösning? Läs mer om hur Nytt IQ kan hjälpa dig.

 

 

 

1. Fördomar och diskriminering

 

AI-system bygger på data och algoritmer som vi förser och tränar upp dem med. Problemet med detta är att vi människor har olika bias – både medvetet och omedvetet – som kan komma att påverka vilken data vi förser AI-system med. Detta riskerar att leda till att AI-system blir partiska och förstärker fördomar och diskriminering. Ett AI-system kan till exempel användas för att hjälpa till att fatta anställningsbeslut och då diskriminera kvinnor eller minoriteter om den tränas på data som ger upphov till det.

 

För att motverka partiskhet och bias är det vikigt att säkerställa att data är representativa och inkluderande. Dessutom bör AI-system kontinuerligt övervakas och utvärderas av människor för att identifiera och korrigera eventuella partiska beslut. Här ligger ett stort ansvar på AI-utvecklare, som måste integrera etiska överväganden i utvecklingsprocessen.

 

 

2. Integritet och säkerhet

 

AI-system samlar in, bearbetar och lagrar stora mängder data, som ibland kan vara personlig och känslig. Detta är särskilt relevant inom hälso- och sjukvården, där AI kan användas för att skapa personligt anpassad vård. Om denna information hamnar i fel händer kan den missbrukas, vilket kan leda till allvarliga integritetsbrott.

 

För att skydda individers integritet måste noggranna säkerhetsåtgärder införas, och det är viktigt att vara transparent med hur data samlas in och används. Det är även av stor vikt att privatpersoner vet om vilka rättigheter de har när det gäller sina personliga data.

 

 

3. Felaktig information och desinformation

 

AI:ns framfart har gjort det lättare än någonsin att både skapa och sprida falsk information i form av bilder, videor och texter. AI används redan idag för att producera övertygande men falska material. Detta utgör en stor risk att vilseleda människor och påverkar förtroendet för nyheter och information.

 

För att motverka detta behövs utveckling av tekniker som kan upptäcka, märka och förhindra spridning av felaktig information. Men det är kanske ännu viktigare att utbilda allmänheten i att kritiskt granska information och förstå konsekvenserna av desinformation. Ett effektivt samarbete mellan teknikföretag, regeringar och forskare krävs för att bekämpa denna utmaning.

 

 

4. Existentiell risk

 

Länge har det pratats om att AI kan utgöra en existentiell risk om den överträffar mänsklig intelligens och vi förlorar kontrollen över den. Detta scenario har skapat oro för att AI-system kan utvecklas på sätt som är skadliga för mänskligheten.

 

För att minimera denna risk är det viktigt att AI-system utformas i linje med mänskliga värderingar och att de utvecklas för att stödja mänskliga intressen. Det är också viktigt att forskare och utvecklare engagerar sig i en öppen dialog med samhället för att öka förståelsen för den artificella intelligensens möjligheter och begränsningar.

 

 

5. Ansvarsfrågan vid AI-systemens misstag

 

En av de mest komplexa frågorna kring AI är vem som bär ansvaret när AI-system gör misstag. Med AI-system som har hög autonomi uppstår frågor om juridiskt ansvar vid olyckor eller felaktiga beslut.

 

För att hantera detta måste tydliga etiska och juridiska riktlinjer utarbetas för användningen av AI. Det är också nödvändigt att etablera ansvarighetsstrukturer, där utvecklare, användare och andra intressenter förstår sina roller och skyldigheter.

 

 

 

Reglering av AI - nyckeln till att minimera problem och risker

 

AI har en enorm potential att förändra sättet vi lever, jobbar och interagerar med vår omgivning. Denna potential innebär även ett stort ansvar hos oss människor, företag och myndigheter.

 

EU har redan tagit initiativ till att reglera AI genom AI-akten som syftar till att skydda grundläggande rättigheter och säkerställa att AI används på ett sätt som främjar både samhällets och företagens bästa. Detta är den första omfattande regleringen av AI från en större tillsynsmyndighet i världen och är ett viktigt steg för att hantera de ovannämnda riskerna.

 

Men det kanske mest avgörande är att vi som samhälle håller oss informerade och engagerar oss i att använda AI på ett ansvarsfullt och hållbart sätt i enlighet med våra värderingar och regelverk.

 

 

 

 

Nytt IQ – AI-lösningar med säkerhet och möjligheterna i fokus

 

På Nytt IQ är vi fullt medvetna om de potentiella problemen och riskerna med AI. Vi ser även fördelarna och möjliheterna med det, och tror att dessa överväger riskerna, självklart förutsatt att tekniken används med omsorg och tydligt syfte. 

 

Är ditt företag redo att integrera AI i er verksamhet? Välkomna att kontakta oss så hjälper vi er att utveckla lösningar som är både innovativa och ansvarsfulla.

Nytt IQ är det lilla IT-konsultbolaget med stora ambitioner – att vara med och driva den digitala och teknologiska utvecklingen. Med spetskompetens inom data och AI bygger vi innovativa lösningar som tar din verksamhet till nästa nivå.

 

 

 

Läs även: