Publicerad: 9 oktober, 2023
Uppdaterad: 11 februari, 2025
Artificiell intelligens (AI) har varit på allas läppar OpenAIs lansering av ChatGPT. Sedan dess har vi sett flera generativa AI-verktyg poppa upp och idag har vi till exempel Gemini, Claude och Microsoft Copilot. Dessa verktyg kan svara på våra frågor, skriva texter och analysera data på bara några sekunder. Samtidigt ser vi hur företag idag skapar helt nya möjligheter genom integreringen av AI i befintliga produkter och tjänster.
AI är dock inget nytt fenomen. Om du någonsin använt en streamingtjänst där du fått personligt anpassade musik- eller filmrekommendationer, då har du redan upplevt AI i praktiken.
Men vad är egentligen AI, och hur fungerar det? I det här blogginlägget reder vi ut begreppet genom att titta närmare på de vanligaste typerna av AI, hur de fungerar och hur de används.
AI handlar om maskiners förmåga att utföra uppgifter som vanligtvis kräver mänsklig intelligens som att resonera, lösa problem och lära sig av erfarenheter. AI utmärks av tre huvudsakliga egenskaper:
Intelligens: att kunna analysera och förstå data
Autonomi: att kunna agera självständigt
Anpassningsförmåga: att kunna lära sig och förbättras över tid
Genom att bearbeta stora mängder data kan AI anpassa sig till nya situationer och fatta egna beslut. AI används inom många områden, men de tre mest framträdande teknikerna är machine learning, deep learning och natural language processing (NLP).
Maskininlärning (machine learning) gör det möjligt för datorer att lära sig utan att vara programmerade för just det. Istället tränas algoritmer på stora datamängder för att identifiera mönster och göra förutsägelser.
Så tillämpas maskinlärning i olika områden:
Hälso- och sjukvård: att upptäcka sjukdomar genom att analysera patient data
Bank och finans: att identifiera misstänkta transaktioner och bedrägerier
Tillverkning: att förusäga maskinfel innan de inträffar
Läs mer: Maximera produktionspotentialen med hjälp av förebyggande underhåll
Djupinlärning (deep learning) är en mer avancerad form av maskininlärning som bygger på artificiella neurala nätverk – en efterlikning ac den mänskliga hjärnan. Dessa nätverk gör det möjligt att förstå komplexa samband och bearbeta stora mängder ostrukturerad data.
Vanliga användningsområden är bland annat:
Bildigenkänning: används i till exempel övervakningskameror
Språkanalys: används för funktioner som röststyrning och textöversättning
Kvalitetskontroll: används inom industrin för att automatisera upptäckten av produktdefekter
Läs mer: Ett nytt sätt att se – hur computer vision innoverar din verksamhet
Språkteknologi (natural language processing) gör det möjligt för datorer att tolka, förstå och generera mänskligt språk. Det är grunden bakom många AI-drivna tjänster vi använder dagligen.
Exempel på NLP-tillämpningar:
Maskinöversättningar: som Google Translate och liknande
Chatbotar och virtuella assistenter: som ChatGPT och Siri
Automatiserad kundservice: används av företag för att snabbt hantera kundförfrågningar
AI är inte längre något som bara stora techbolag sysslar med. Tekniken är mer tillgänglig än någonsin, och dess tillämpningar växer snabbt inom en mängd branscher. Framtiden är AI-driven – frågan är bara hur den kommer att förändra våra liv och hur snabbt det kommer att ske.
Har du en idé för en AI-lösning som kan bli en game changer?
Kontakta oss och berätta mer! Vi på Nytt IQ tycker att AI är ett väldigt spännande ämne och utvecklar AI-lösningar skräddarsydda för ditt företag. I vår produkt Nytt-systemet har vi till exempel jobbat särskilt mycket med AI och machine learning inom tillverkning i syfte att förutsäga när maskinfel är på väg att inträffa.
Läs även: