Publicerad: 9 oktober, 2023

 

Artificiell intelligens (AI) har varit på allas läppar den senaste tiden efter lanseringar av generativa AI-verktyg som OpenAIs ChatGPT och Googles Bard. Dessa verktyg har förmågan att ge svar på våra mest brännande frågor. De kan skriva artiklar om allt mellan himmel och jord och de kan förse oss med insikter från data – allt detta på bara sekunder. Dessutom ser vi idag att företag lanserar nya AI-lösningar i befintliga produkter och tjänster. Men AI har faktiskt funnits och använts längre än så här. Har du hörttalas om självkörande fordon? Eller har du någonsin fått personligt anpassade film- och musikrekommendationer i streamingtjänsterna du använder? Då har du faktiskt hört om och haft användning av AI! Men vad är det egentligen och hur kan det göra allt detta? I detta blogginlägg definierar vi artificiell intelligens genom att dela med oss av vilka olika "typer" av AI som finns.

 

 

Vad är AI och hur används det?

 

AI är en maskins, till exempel en dator, förmåga att utföra uppgifter som vanligtvis kräver mänsklig intelligens. Det vill säga, maskiner som kan visa människoliknande drag såsom resonering, inlärning och problemlösning. Därför säger man att AI kännetecknas av intelligens, autonomi och anpassningsförmåga. Med hjälp av data kan AI anpassa sig till nya situationer och fatta beslut på egen hand. Det finns flera olika applikationer av AI, och de allra vanligaste är machine learning, deep learning och natural language processing.

 

 

Machine learning

 

Maskininlärning, eller machine learning, är en applikation av AI som gör det möjligt för datorer att lära sig utan att vara uttryckligen programmerade. Algoritmer för maskininlärning tränas på stora mängder data. Med hjälp av data lär sig maskinerna att hitta mönster och kan utifrån det göra förutsägelser. Maskininlärning tillämpas till exempel inom medicinsk diagnostik och upptäckten av ekonomiska bedrägerier. Detta genom att identifiera avvikningar i mönster.

 

Läs mer: Maximera produktionspotential med hjälp av förebyggande underhåll

 

 

Deep learning

 

Djupinlärning, eller deep learning, är en typ av maskininlärning som använder artificiella neurala nätverk för att lära sig av data. Artificiella neurala nätverk efterliknar strukturen i våra hjärnor, vilket gör det möjligt för maskiner att lära sig komplexa mönster från data på samma sätt vi människor gör. Djupinlärning tillämpas i bland annat bildigenkänning, naturlig språkbehandling och maskinöversättning.

 

Läs mer: Ett nytt sätt att se – Hur computer vision innoverar din verksamhet

 

 

Natural language processing (NLP)

 

Språkteknologi, eller natural language processing, är ett område inom AI som handlar om interaktionen mellan datorer och mänskligt språk. NLP-algoritmer kan förstå och generera mänskligt språk, vilket gör att de kan användas för till exempel maskinöversättning, chatbotar och röstassistenter. Du känner såklart till Google Translate, ChatGPT och Siri, som alla använder sig av AI-tekniken NLP.

 

 

 

Artificiell intelligens är inte längre något för avancerat eller otillgängligt som bara stora techbolag håller på med. Utan det finns idag öppet, tillgängligt och användbart för alla. Och som du märker är AI applicerbart i många olika sammanhang. Det är ett område som är under ständig utveckling och nya framsteg görs hela tiden. I takt med att tekniken fortsätter att utvecklas kommer den sannolikt att påverka våra liv på många sätt, frågan är bara hur. Och snabbt kommer det att gå!

 

Har du en idé för en AI-lösning som du är säker på kommer vara en riktig game changer?

 

Kontakta oss och berätta mer! Vi på Nytt IQ tycker att AI är ett väldigt spännande ämne och utvecklar AI-lösningar skräddarsydda för ditt företag. I vår produkt Nytt-systemet har vi till exempel jobbat särskilt mycket med AI och machine learning inom tillverkning i syfte att förutsäga när maskinfel är på väg att inträffa.

 

 

 

Läs även: