Publicerad: 4 september 2023
Uppdaterad: 10 februari 2025
Det sägs att data är det nya guldet. Det är inte så konstigt med tanke på den digitala värld vi lever i och den ökade mängden data som genereras till följd av det. Idag finns det därför nästan ingen ursäkt att inte jobba datadrivet. Men att samla in och analysera data är en sak. Att ge det liv är en annan. I det här blogginlägget får du tips på hur du bäst förmedlar datainsikter så att de leder till framgång genom data storytelling.
Data storytelling handlar, precis som det låter, om att skapa en berättelse av datan. Syftet är att förvandla datans potential till verkligt värde. Se det som det sista steget i en dataanalys-process, där du ska skapa engagemang och intresse kring datan och dina nya insikter.
Hans Rosling sa en gång att “numbers are boring, people are interesting”, och det är precis det här det handlar om – att göra datan intressant. Vitsen är alltså att förmedla datans betydelse på ett sätt som hjälper andra att förstå dess innebörd och att inspirera till handling. Och det är mycket lättare om den man talar till är intresserad och engagerad.
Precis som nästan vilken berättelse krävs en huvudkaraktär, en handling och bilder.
Huvudkaraktären i storyn ska självklart vara datan. Den bör omfatta information som samlats in och analyserats för att avslöja trender, mönster eller avvikelser.
Att placera datan i ett sammahang ger kontext och gör det lättare att relatera det till något. Därför är det viktigt att etablera en miljö, inkludera biroller (såsom datapunkter eller variabler), definiera utmaningar och presentera lösningar eller insikter.
Ibland är det lättare att kommunicera ett budskap tillsammans med visuella element. Diagram och grafer kan därför komplettera din story och bidra till att göra komplex information lättare att ta in och förstå.
Du kan använda data storytelling för att kommunicera både internt och externt. Till exempel, för att förmedla ett behov av produktutveckling eller förbättring till högsta ledningen eller för att sälja in en produkt hos en potentiell kund.
Genom data storytelling får datan en mänsklig touch. Detta underlättar när det kommer till att förmedla datainsikter till – hör och häpna – andra människor. Då blir det också lättare att förstå innebörden och koppla datan till något konkret, vilket kan vara särskilt värdefullt när du ska kommunicera data till beslutsfattare. Data i sig säger oss vad och visar problemen och vad som behöver förbättras. Databerättelser säger oss varför och berättar varför problemen behöver lösningar och varför något måste förbättras.
Det finns en anledning till att storytelling har en så bra effekt på oss människor. Våra hjärnor tar in enormt mycket information och måste hela tiden avgöra vad som är viktigt nog att bearbeta och komma ihåg och vad som inte är det. När vi lyssnar på en berättelse så engagerar vi fler delar av hjärnan, särskilt de som triggar våra känslor (en powerpoint-slide med bara en massa siffror gör inte det, till exempel). Att måla upp ett scenario kring data gör det lättare för våra hjärnor att konvertera information till ett långtidsminne. Med andra ord ger vi vår hjärna större chans att minnas något när det förmedlas som en engagerande berättelse.
Data storytelling kan alltså framkalla känslomässiga reaktioner som får den du talar till att minnas och agera.
Nästan alla företag strävar idag efter att jobba mer datadrivet. Den som inte gör det riskerar att missa viktiga och värdefulla insikter om den egna verksamheten. Vad är vitsen med att samla in och analysera data om det inte leder till konkret förändring där det behövs? Vi på Nytt IQ hjälper ditt företag med datainsamling, analys och visualisering så att du lättare kan förmedla insikterna till resten av din verksamhet. Boka ett möte med oss och berätta mer om vad ni behöver för att lyckas med att jobba med data.
Läs även: